Skip to main content

Ik wil de woning!

Waar je soms bizarre verhalen hoort over voogdij kwesties in zake bijvoorbeeld de hond, werd ik geconfronteerd met onenigheid over een woning. In oktober kwam Lilianne bij me, omdat ze het niet eens kon worden met haar ex-partner over het gebruik en eventueel de verkoop van hun gezamenlijk woning.

Goede afspraken

Toen zij in augustus besloten uit elkaar te gaan, hebben zij goede afspraken gemaakt over het gebruik van de woning tot een van hen andere woonruimte gevonden zou hebben. Ieder zou, om en om, een week in de woning mogen verblijven en de woonlasten zouden ze delen. In de praktijk woonde Lilianne onafgebroken in de woning en verbleef haar ex-partner ergens anders. Omdat dit een onbevredigende situatie voor beiden was, moest de woning maar verkocht worden. Lilianne wilde en kon de woning wel kopen, maar haar ex-partner was het niet eens met de prijs die zij wilde betalen. Volgens hem had hij al een veel hoger bod gekregen.

Naar de rechter

In goed overleg kwamen we er niet uit. De ex-partner heeft daarop zijn advocaat laten weten een procedure te willen starten. Daarin eiste hij dat Lilianne verplicht zou worden mee te werken aan de verkoop van de woning volgens zijn richtlijnen. Zolang de woning niet verkocht was, wilde hij gebruik van de woning, volgens hun eerdere afspraak. Lilianne en ik vonden deze eisen belachelijk, ook al vanwege de eerdere afspraak dat Lilianne de woning zou overnemen. Daarom hebben we besloten met een tegeneis te komen. Ik heb namens Lilianne alleengebruik van de woning gevorderd. Zij wil zeker meewerken aan de verkoop van de woning (en wil zelfs de koper zijn), maar heeft geen mogelijkheden tijdelijk elders te verblijven, terwijl haar ex-partner die duidelijk wel heeft.

Rechtbank online

Tijdens een online zitting heeft de rechter aandachtig naar beide partijen geluisterd. Omdat zij de woning samen hebben gekocht en een ‘affectieve’ relatie hebben gehad, kunnen zij allebei ‘verdeling van het gemeenschappelijke goed vorderen’. Wat volgens de rechter deze verdeling in de weg staat, is de waarde van de woning. Nog tijdens de online zitting heb ik uitgelegd wat Lilianne graag wil, namelijk de woning overnemen tegen een reële waarde: de taxatiewaarde. Haar ex-partner wil een zo hoog mogelijke prijs. Lilianne heeft de woning laten taxeren, maar haar ex-partner trekt die taxatie in twijfel. Het door hem genoemde bod, kan hij echter niet onderbouwen met bewijs. Voor de rechter reden aan te nemen dat de reële waarde van de woning ergens tussen die twee bedragen ligt. Na de zitting probeerde de advocaat via mij informatie van Lilianne te krijgen. Omdat ik vermoedde dat deze informatie enkel tot doel had een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren, heb ik deze informatie niet verstrekt. Uiteraard na overleg met Lilianne. Omdat overleg ook nu niet heeft geleid tot afspraken, heeft de rechter een beslissing genomen. De woning hoeft niet per direct op de markt te worden gebracht, maar beide partijen moeten wel zo snel mogelijk een onafhankelijke taxateur de waarde van de woning laten bepalen. Hoe sneller dit geregeld is, hoe sneller beiden met hun leven verder kunnen.

Lilianne blijft wonen

Hoewel veel eisen van haar ex-partner zijn afgewezen en de rechter begrip heeft voor Liliannes situatie, komt hij maar gedeeltelijk aan haar eisen tegemoet. Ze krijgt het alleengebruik van de woning en de inboedel, niet voor een jaar, zoals geëist, maar voor vier maanden. Dit om de verkoop van de woning zo veel mogelijk te bespoedigen. Ten aanzien van de inboedelgoederen geldt deze bepaling tot ze een goede verdeling zijn overeengekomen.

Tevreden

Lilianne en ik zijn tevreden over deze uitspraak. Ook in deze zaak zitten dingen die veel mensen wel zullen herkennen. Of die je aan het denken zetten. Je bent nu nog gelukkig samen met je partner, maar wat als dat niet meer zo is? Kunnen we hier dan nu al afspraken over maken? Mocht het ooit zover komen, hoe willen we dan alles regelen? Je weet natuurlijk nooit hóé jouw relatie spaak loopt (als dat al gebeurt), maar het is zeker zinvol daar af en toe wel bij stil te staan. Mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bel (0548 745 000) me, dan kijken we samen hoe ik jullie hiermee kan helpen.